içilebilir su nasıl olmalıdır

İçilebilir Su Nasıl Olmalıdır?

İçilebilir su hayatımız için ne kadar yaşamsal olduğunu bilmeyen yok. Günümüz imkanlarıyla damacana sulardan tutun da, arıtma sulara kadar bir çok seçenek var. Peki sağlıklı su nasıl olmalı? Sağlığımız için en ideal su yapısı nasıldır?

Su, moleküllerinin hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan kimyasal bir bileşiktir. Formülü H2O’dur ve bu formül, su molekülünün iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan oluştuğunu gösterir. Su, yaşam için hayati önem taşıyan bir maddedir ve insanlar, hayvanlar ve bitkiler gibi pek çok canlının hayatta kalması için suya ihtiyaç duyarlar. Su, aynı zamanda endüstriyel ve ticari amaçlar için de kullanılır. Su, dünya üzerinde en çok bulunan maddelerden biridir ve aynı zamanda atmosferdeki buhar halinde bulunmasıyla bilinir.

İçilebilir su, insan sağlığı için güvenli ve uygun bir kaliteye sahip olmalıdır. İçilebilir su, aşağıdaki kriterlere uymalıdır:

  • Fiziksel Kalite: Fiziksel olarak net ve berrak olmalı fakat sudaki katılar veya parçacıklar, suyun rengini, kokusunu veya tadını bozmamalıdır.
  • Kimyasal Kalite: Zararlı kimyasallardan arındırılmalıdır. Bu kimyasallar arasında, klor, kireç, kükürt veya diğer maddeler bulunabilir.
  • Biyolojik Kalite: Patojenik mikroorganizmalardan arındırılmalıdır. Bu mikroorganizmalar arasında, bakteriler, virüsler ve mantarlar bulunabilir.
  • Radyasyon Kalitesi: Zararlı radyasyon maddelerinden arındırılmalıdır.

Her ülkede, içilebilir su için belirli standartlar bulunmaktadır. Bu standartlar, insan sağlığı ve çevre güvenliği açısından minimum gereklilikleri belirler. Sonuç olarak, bu standartlara uymayan su, içilebilir veya kullanılabilir değildir.

Türkiye’de su sertlik birimi olarak Fransız Sertlik derecesi (FSD) kullanılır. Buna göre, 1 litre suda 10 miligram kalsiyum karbonatın oluşturduğu sertlik derecesi 1 olarak tanımlanır.

Sertlik derecelerine göre sular genellikle şöyle gruplandırılır:
• 1-14 FSD olan sular yumuşak sular,
• 15-28 FSD olan sular orta derecede sert sular,
• 29+FSD olan sular sert sulardır
Genelde memba (kaynak) suları yumuşak sulardır (1-14 FSD) . Bunların tadı ve içimi iyidir.

Günümüz teknolojileri göz önüne alındığında bireysel veya kitlesel, optimum içilebilir seviyedeki su, arıtma sulardır. Burada temel mantık filtrasyon ve dezenfeksiyon ile suyun hijyenik, temiz ve sağlıklı hale getirilmesidir. Elbet lezzet de önemli bir faktör. Evsel su arıtma sistemlerinde filtrasyon mekanizması birkaç aşamadan meydana gelir. Temel aşamalar sediment filtre, aktif karbon filtre ve membran filtredir. Bu aşamalar dışında daha ileri filtrasyon aşamaları da donanımda yer alabilir.

Görüşme için
Size bir teklifimiz var
İzmirim Su Arıtma Sistemleri
WhatsApp üzerinden gerçekleşen tekliflerde indirim fırsatını kaçırmayın